pikáns birsalma befőtt

Pikáns birsalma befőtt az asztalra

A pikáns birsalma befőtt receptbe nem tárolásra befőttes üvegekbe készítjük el a birsalmabefőttet, hanem egyből az asztalra tálalásra készítjük. Természetesen ez nem zárja ki, hogy a kamra polcra is felkerülhessen ez a különleges bisalmabefőtt, annyi eltérés lesz a recepttől, hogy a szirupot az üvegbe rakott birsalmára öntjük, lezérjuk és hőkezejük. Sok sikert kívánok minden kedves olvasonknak.

Ezt a gyönyörű birsalmabefőtt receptet sós ételek kiegészítő ízeként, vagy desszertként tejszínnel tálalhatjuk.

Pikáns birsalma befőtt készítése:

Hozzávalók:

  • 2 citrom leve
  • 4 db nagy méretű birsalma, összesen kb. 1kg
  • 500g cukor
  • 300ml fehér, vagy rosé bor
  • 1 kis piros chili paprika
  • 1 babérlevél
  • 2 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj összetörve
  • 1. lépés:

Tegyél egy kis citromlevet egy tál vízbe. A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk és felvágjuk vastag kockákra, vagy felszeleteljük, a magokat és a héját meghagyjuk és félreteszzük. Addig tedd a citromos vízbe a gyümölcsöt – ez megakadályozza, hogy a frissen szeletelt gyümölcsrészek bebarnuljanak, ugyanúgy ahogyan az alma.

  • 2. lépés:

Tegye a cukrot, a bort és 200 ml vizet egy nagy serpenyőbe, közepes lángon. Keverjük folyamatosan, hogy a cukor feloldódjon, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a félretett birsalma héját és magját, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük körülbelül még 20 percig, vagy amíg a szirup világos-arany, rózsaszínes színűvé válik.

  • 3. lépés:

Szűrjük át a szirupot egy másik lábosba, és adjuk hozzá a birsszeleteket, a chilit, a babérlevelet, a szegfűszeget és a fahéjrudat. Visszatesszük közepes-alacsony lángra főni, és 20-30 percig puhára pároljuk, időnként óvatosan megforgatva a gyümölcsöt (a főzési idő a gyümölcs érettségétől függ). Tálalás előtt hűtsük le, hogy fokozzuk az ízét.

FELSZOLGÁLÁSI JAVASLATOK

Amit igazán szeretük a gyümölcsbefőttben, az az, hogy reggelire, uzsonnára vagy desszertre is fogyasztható. A reggelivel kezdődően felhasználható palacsintához , gofrihoz, foró zabkásához, vagy keverheti egy éjszakán át zabhoz is.

Alakítsa egészséges harapnivalóvá a befőttet, ha joghurtba keveri, és elkészíti saját ízletes, ízesített jughutját. Hozzáadhatod kefírhez, vagy túrókrémhez is.

Fogyasszuk desszertként puding mellé (német módra), öntsük le fagylalttal, vagy tálaljuk egy adag tejszínhabbal.

Amennyiben nem kedveljük a különleges ízeket, úgy a pikáns birsalma befőtt helyett készíthetünk hagyományos fűszer nélküli változatot is.

Amennyiben nincs ideje, vagy kedve elkészíteni kedvenc befőttjét, akkor befőttjeinket itt vásárolhatja meg.

 Itt megtalálsz minket facebookon is.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?