Pikáns birsalma befőtt az asztalra
A pikáns birsalma befőtt receptbe nem tárolásra befőttes üvegekbe készítjük el a birsalmabefőttet, hanem egyből az asztalra tálalásra készítjük. Természetesen ez nem zárja ki, hogy a kamra polcra is felkerülhessen ez a különleges bisalmabefőtt, annyi eltérés lesz a recepttől, hogy a szirupot az üvegbe rakott birsalmára öntjük, lezérjuk és hőkezejük. Sok sikert kívánok minden kedves olvasonknak.
Ezt a gyönyörű birsalmabefőtt receptet sós ételek kiegészítő ízeként, vagy desszertként tejszínnel tálalhatjuk.
Pikáns birsalma befőtt készítése:
Hozzávalók:
- 2 citrom leve
- 4 db nagy méretű birsalma, összesen kb. 1kg
- 500g cukor
- 300ml fehér, vagy rosé bor
- 1 kis piros chili paprika
- 1 babérlevél
- 2 szegfűszeg
- 1 rúd fahéj összetörve
- 1. lépés:
Tegyél egy kis citromlevet egy tál vízbe. A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk és felvágjuk vastag kockákra, vagy felszeleteljük, a magokat és a héját meghagyjuk és félreteszzük. Addig tedd a citromos vízbe a gyümölcsöt – ez megakadályozza, hogy a frissen szeletelt gyümölcsrészek bebarnuljanak, ugyanúgy ahogyan az alma.
- 2. lépés:
Tegye a cukrot, a bort és 200 ml vizet egy nagy serpenyőbe, közepes lángon. Keverjük folyamatosan, hogy a cukor feloldódjon, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a félretett birsalma héját és magját, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük körülbelül még 20 percig, vagy amíg a szirup világos-arany, rózsaszínes színűvé válik.
- 3. lépés:
Szűrjük át a szirupot egy másik lábosba, és adjuk hozzá a birsszeleteket, a chilit, a babérlevelet, a szegfűszeget és a fahéjrudat. Visszatesszük közepes-alacsony lángra főni, és 20-30 percig puhára pároljuk, időnként óvatosan megforgatva a gyümölcsöt (a főzési idő a gyümölcs érettségétől függ). Tálalás előtt hűtsük le, hogy fokozzuk az ízét.
FELSZOLGÁLÁSI JAVASLATOK
Amit igazán szeretük a gyümölcsbefőttben, az az, hogy reggelire, uzsonnára vagy desszertre is fogyasztható. A reggelivel kezdődően felhasználható palacsintához , gofrihoz, foró zabkásához, vagy keverheti egy éjszakán át zabhoz is.
Alakítsa egészséges harapnivalóvá a befőttet, ha joghurtba keveri, és elkészíti saját ízletes, ízesített jughutját. Hozzáadhatod kefírhez, vagy túrókrémhez is.
Fogyasszuk desszertként puding mellé (német módra), öntsük le fagylalttal, vagy tálaljuk egy adag tejszínhabbal.
Amennyiben nem kedveljük a különleges ízeket, úgy a pikáns birsalma befőtt helyett készíthetünk hagyományos fűszer nélküli változatot is.
Amennyiben nincs ideje, vagy kedve elkészíteni kedvenc befőttjét, akkor befőttjeinket itt vásárolhatja meg.
Itt megtalálsz minket facebookon is.