befőtt üvegbe szedése

Hogyan készűl az egyszerű gyümölcs befőtt

Befőtt… Eszik, vagy isszák ezt a finomságot? Mi imádjuk enni is és inni is, szerintünk pont így jó, ahogy van.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK EGYSZERŰ GYÜMÖLCSBEFŐTTET:

Ez az egyszerű, két összetevőből álló gyümölcs befőtt egyszerű módja a nyári gyümölcsök élvezetének. Hihetetlenül gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és sokféleképpen tálalható.

A gyümölcsbefőtt alapvetően valamilyen édesítőszerrel (például kristálycukor, mézzel, vagy édesítőszerrel) főzött gyümölcs, amely szirupos gyümölcskeveréket eredményez (a „keverék” franciául „ compȏte ”). Elég gyorsan megfől, ez elég ahhoz, hogy a gyümölcs sok levet engedjen, miközben megtartja a formáját.

A gyümölcskompót évszázadok óta létezik. Könnyen és olcsón elkészíthető széles körben elérhető alapanyagokból, és egyszerű módja annak, hogy a nyári gyümölcsöket valami finomsággá varázsoljuk.

GYÜMÖLCSBEFŐTT HOZZÁVALÓI:

Az összetevők listája meglehetősen egyszerű. Csak gyümölcsre és cukorra van szükséged . Használjunk bármilyen gyümölcsöt, akár bogyósokat, csonthéjas, vagy egyéb gyümölcsöt. Készíthet egy gyümölcsből vagy több gyümölcsből készült befőttet. Egy gyümölcsbefőtthöz alap esetben természetesen édes gyümölcsöt javaslunk, például őszibarackot, körtét, áfonyát, de nem ribizlit, vagy jostát, mert elég savanyú, és nagyon sok cukorral kell főzni, hogy kiegyensúlyozott ízeket kapjunk.

A szükséges cukor mennyisége a felhasznált gyümölcs típusától, valamint a személyes ízvilágunktól függ, de általánosságban elmondható, hogy nem szabad túlcukrozni a befőtteket, mert a hiedelemmel ellentétben nem a cukor tartósítja az üvegben a befőttet.

körtebefőtt
körtebefőtt

BEFŐTT RECEPT UTASÍTÁSOK:

1.Lépés

Ha friss gyümölcsöt használ, öblítse le a gyümölcsöt és igény szerint távolítsa el a magokat (ha van), majd helyezze a gyümölcsöt egy nagy serpenyőbe/fazékba. Ha nagy gyümölcsöt használ, például őszibarackot, főzés előtt távolítsa el a magját, és vágja kockákra, vagy szelekre.

2 . lépés

Az előkészített gyümölcsöt tegyük az előészített befőttes üvegekbe.

3. Lépés

Mérjük ki, hogy mennyi lé fér az üvegekbe, majd a megfelelő mennyiségű vízhez ízlés szerint tegyük hozzá a cukrot, vgay édesítőszert, majd forraljuk fel a felöntőlevet.

4. Lépés

Ha felfort a felöntőlé, akkor szép óvatosan egy merőkanál segítségével töltsük fel az üvegeket, majd a tiszta új tetőt helyezzük rá és szorítsuk meg.

5. Lépés

Tegyük meleg dunsztba az üvegeket kb. 8-12 órára, hogy a befőtt eltarthatóságát növeljük.

Kiegészítés:

Sokan a befőttet, vagy kompótot nem elrakásra készítik, hanem friss fogyasztásra, ebben az esetben

A tűzről levéve azonnal tálaljuk, vagy tálalás előtt várja meg, míg a szósz kihűl. Lásd alább a befőtt felszolgálási javaslatokat.

Amennyiben nincs ideje, vagy kedve elkészíteni kedvenc befőttjét, akkor befőttjeinket itt vásárolhatja meg.

szőlőbefőtt
szőlőbefőtt

HOGYAN SŰRÍTSÜK BE A GYÜMÖLCSKOMPÓTOT

A gyümölcsbefőtt besűrítheti és gyümölcspite-tölteléket készíthet belőle, ha egyszerűen felold 1 evőkanál kukoricakeményítőt 1,5 evőkanál hideg vízben, és főzés közben hozzáadja a kompóthoz. Alternatív megoldásként sűrítsd be a keveréket a főzés után. Forraljuk fel és főzzük körülbelül 2 percig, amíg a keverék besűrűsödik, gyakran kevergetve. Érdemes több cukrot hozzáadni ehhez a keverékhez.

A sűrű gyümölcsszósz létrehozásának másik módja az, hogy szárított gyümölcsöt adunk a keverékhez.  Korábban a gyerekeknek friss szedret főztem apróra vágott szárított aszalt szilvával és egy kis cukorral, és az eredmény sűrű, lekvárszerű keverék lett, amely tökéletesen használható süteményekhez.

MI AZ A KOMPÓTLÉ, BEFŐTT LÉ

A „Compot” magyarul befőttet jelenti, és a francia gyümölcskompót desszert egyfajta kelet-európai változata. Nyári nagyszülői vakáció során, hozzászoktam ahhoz, hogy egész nyáron az asztalra került valamilyen friss kompót, amikor a gyümölcs olcsó és könnyen elérhető volt. A kompótot bármilyen kéznél lévő gyümölcsből főzték nagyszüleim, amely gyakran őszibarackot, cseresznyét, földiepret, meggyet és ritkábban rebarbarát tartalmazott. A gyümölcsöt cukorral és sok vízzel főzték meg.

Karácsonykor fűszeres gyümölcs kompótlevet ittunk gyerekként, ami nem tartalmazott alkoholt. Ilyenkor, vegyesen egymással harmónizáló befőtett összeöntöttünk és fűszerekkel egészítettük ki, hogy a karácsonyi hangulatot fokozzák.

BEFŐTT FELSZOLGÁLÁSI JAVASLATOK

Amit igazán szeretük a gyümölcsbefőttben, az az, hogy reggelire, uzsonnára vagy desszertre is fogyasztható. A reggelivel kezdődően felhasználható palacsintához , gofrihoz, foró zabkásához, vagy keverheti egy éjszakán át zabhoz is.

Alakítsa egészséges harapnivalóvá a befőttet, ha joghurtba keveri, és elkészíti saját ízletes, ízesített jughutját. Hozzáadhatod kefírhez, vagy túrókrémhez is.

Fogyasszuk desszertként puding mellé (német módra), öntsük le fagylalttal, vagy tálaljuk egy adag tejszínhabbal.

Gyümölcsbefőttből coulis-t is készíthet, amely főtt és leszűrt gyümölcsből készült vékony gyümölcsszósz. Ezt a keveréket desszertekre öntheti, fagyasztott finomságokhoz, például jégkrémhez adhatja, vagy jeges teákat és egyéb italokat ízesíthet . 

HOGYAN ÍZESÍTSÜK A GYÜMÖLCSBEFŐTTET

Fűszerek, gyógynövények és egyéb összetevők formájában több ízt adhat a befőttjéhez. Népszerű választás a fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék, az apróra vágott bazsalikom vagy menta, a reszelt gyömbér, valamint a narancs- vagy citromhéj. Egyszerűen keverje ezeket a gyümölcskeverékhez főzés közben.

LEGJOBB TIPPEK

  • Használjon friss vagy fagyasztott gyümölcsöt. A fagyasztott gyümölcsöt egy kicsit tovább kell főzni (kb. 2 perccel tovább).
  • A szükséges cukor mennyisége a felhasznált gyümölcs fajtájától, valamint a személyes ízvilágunktól függ. Tehát állítsa be a mennyiséget ízlése szerint.
  • Tegyük a befőttet környezetbarát üvegekbe,frissen fogyasztva, hűtve, legfeljebb egy hétig használhatjuk fel. Hűtőbe helyezés előtt teljesen lehűtjük.
  • Melegen vagy hűtve tálaljuk.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük